2017. július 14., péntek

25 év telt el a Vérszerződés megalakulása óta…




Negyed évszázad, szinte bele sem tudok gondolni. Biztosan sablon szövegnek tűnik, de valóban igaz, hogy akkor, 1992-ben elképzelni sem tudtam, hogy ilyen sokáig létezni fog a zenekar, és ki tudja hány év áll még előttünk. Rengeteg dolog kavarog most a fejemben, emlékek, jók és rosszak egyaránt. Vidám és szomorú történetek, történelmi események és maga az egész skinhead mozgalom, színtér alakulása, ami végig kísérte a mi munkásságunkat is. Képtelenség lenne mindent felidézni, hiszen az egy egész könyvet tenne ki, amint azt láthatjuk is a szintén idén 25 éves Archívum esetében. Viszont amennyire csak lehet, próbálom röviden felidézni a történetünket, időszakokra lebontva. Itt ragadom meg az alkalmat arra is, hogy mindenkinek köszönetet mondjak, aki valaha is megfordult bandában! Kik hosszabb, kik rövidebb ideig, viszont nélkületek ma már a VSZ sem lenne! És mindazon koncertszervezőknek, barátoknak, mozgalmi aktivistáknak, és természetesen családjainknak is kijár a köszönet, akik az évek során segítették munkánkat, támogattak minket. Végül, de nem utolsó sorban, pedig hatalmas köszönet Nektek, a közönségünknek!

Geri – 2017

1992 – 1997

A zenekart két fiatal skinhead, Geri és Gábor alapította 1992-ben, Sopronban. Az akkori felállás még teljes mértékben, ezen városhoz volt köthető, ám az évek folyamán ez nagyban megváltozott. Ugyan a nyár folyamán már történtek komolynak nem mondható próbálkozások, sokszor tényleges zenei tudás nélkül, de azt inkább a „fiatalság, bolondság” kategóriába lehet sorolni. Az érdekes az, hogy Cobi is feltűnt már akkor egy ilyen „próbán”, ám mégis csak évekkel később lett a zenekar tagja, ahogy Minya is ott volt velünk, aki szintén később csatlakozott hozzánk egy ideig. Beláttuk, ha komolyan akarunk kezdeni valamit, bizony zenésztársakat kell találnunk. Így a csapat tényleges megalakulása őszre tehető, ekkor már Vérszerződés néven, próbateremmel, rendszeres próbákkal. A kezdő felállás a következő volt: Geri – ének, Gábor – basszus, H.Balázs – gitár, Márk – dob. Ezekben a kezdeti hónapokban az akkor éppen aktuális Oi! zenekarok dalaiból tanultunk be és gyakoroltunk párat, de születtek már saját dalok is. Legelső szerzeményünk, az ’Ébredjetek fel’ fel is került a ’Szent háború’ című albumra.
Márk ’93-ban kilépett, a helyét hosszas keresgélés után Málnás vette át, aki egy rocker srác volt, és egy végső elkeseredésünkben feladott újság hirdetésre jelentkezett. Első két koncertünket is vele adtuk. Az elsőt Hegykőn egy szintén soproni rock banda társaságában, 1994-ben. A másodikat pedig 1995-ben Sopronban, ahol a Valhalla volt az est másik fellépője. Mivel a több mindenről elhíresült egri Oi-Stock Fesztiválra Málnás nem jött el, ezáltal meghiúsítva fellépésünket, illetve nagyon kilógott már a lába a zenekarból, így elváltak útjaink. Ekkor kerestük meg Tomast, akit a szurkolói közegből már ismertünk, és lent volt a soproni koncertünkön is. Örömmel csatlakozott hozzánk és ezzel egy 11 éves közös munka vette kezdetét. Vele 1995 december végén adtuk első koncertünket Hatvanban, az Archívum és a Valhalla társaságában.
Első budapesti, tehát országosnak mondható bemutatkozásunk 1996-ban volt a Viking Klubban a Szálasi Ferenc emlékkoncerten. Ekkor már Gábor öccse Balu is csatlakozott a zenekarhoz, aki a basszus gitár posztot vette át, Gábor pedig gitárra váltott. Sokáig ez volt az egyetlen koncertünk, ahol két gitáros is volt a zenekarban, ugyanis nem sokkal ezután H.Balázs kilépett. Ugyan ennek az évnek decemberében vonultunk stúdióba, hogy rögzítsük első albumunkat, ami 1997 februárjában, az első Becsület Napja alkalmával jelent meg kazettán, ’Szent háború’ címmel. Ennek és az egyre szaporodó meghívásoknak köszönhetően ismertségünk és elismertségünk növekedni kezdett. Viszont Balu az album megjelenése után nem sokkal kilépett, ekkor került Cobi a zenekarba és töltötte be a basszus gitáros pozíciót egészen 2007 végéig. Szóval Ő is lehúzott 10 évet a csapatban. Akkoriban szinte állandó fellépő társainknak voltak az Archívum és a Valhalla, de sok más hazai csapattal is voltak közös koncertek, illetve volt szerencsénk olyan híres külföldi bandákkal is egy színpadon állni, mint a Brutal Attack, az English Rose, vagy a Bound for Glory. Szintén ekkor kaptuk az első felkérést külföldről, ugyan még nem koncertre, de ugyan akkora megtiszteltetés volt szerepelni a svéd Midgard Records híres ’White Pride Wolrd Wide’ címen kiadott válogatás lemez sorozatának 4-ik részén, a ’Szent háború’ és a ’Fehér Egység Forradalma’ dalokkal.
Ősszel pedig az Archívummal karöltve, valamint az Út és Cél és a Nimród társaságában megünnepeltük a két zenekar 5 éves fennállását.

Folytatjuk...







Forrás : https://www.facebook.com/VSZ-488588461280597/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése